Vaccination er en medicinsk procedure, hvor en person får tilført et svækket eller inaktiveret form for et sygdomsfremkaldende stof. Dette stimulerer kroppens immunforsvar til at danne antistoffer, som kan bekæmpe sygdommen, hvis man senere bliver udsat for den. Vaccination er en af de mest effektive måder at forebygge alvorlige sygdomme på og har reddet millioner af menneskeliv verden over.
hvorfor er vaccination vigtig?
Vaccination er et af de mest effektive tiltag, vi har til at beskytte os mod alvorlige sygdomme. Når flere mennesker bliver vaccineret, mindsker det risikoen for, at sygdomme spreder sig i befolkningen. Dermed beskytter vi ikke kun os selv, men også de mennesker i vores omgivelser, som ikke kan blive vaccineret. Læs mere om, hvorfor vaccination er så vigtig, her.
hvilke vacciner findes der?
Der findes i øjeblikket flere forskellige typer af vacciner mod COVID-19. De hyppigst anvendte er Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca og Johnson & Johnson. Disse vacciner er alle godkendt af de relevante sundhedsmyndigheder og har vist sig at være effektive mod sygdommen. Derudover arbejdes der løbende på at udvikle nye og forbedrede vacciner. Hvis du ønsker at vide mere om rejser til Sri Lanka, kan du læse mere om Bentota i Sri Lanka.
hvornår skal man vaccineres?
Det anbefales generelt, at alle voksne og børn over 6 måneder får en årlig influenzavaccination. Denne vaccine tilbydes gratis til særligt udsatte grupper, såsom ældre over 65 år, kronisk syge og gravide. Derudover anbefales børnevacciner som del af børnevaccinationsprogrammet, hvor børn får en række vacciner i løbet af deres første leveår og barndom. Voksne kan også få boostervacciner mod sygdomme som f.eks. stivkrampe og difteri efter behov.
er der bivirkninger ved vaccination?
Ja, der kan forekomme bivirkninger ved vaccination, ligesom ved andre medicinske behandlinger. De fleste bivirkninger er milde og forbigående, såsom ømhed, rødme eller hævelse på injektionsstedet, let feber eller træthed. Mere alvorlige bivirkninger er meget sjældne. Sundhedsmyndighederne overvåger nøje sikkerheden ved vacciner, og alle godkendte vacciner er grundigt testet for at sikre, at fordelene ved vaccination opvejer risiciene. Hvis du har bekymringer, anbefales det at tale med din læge.
er vacciner sikre?
Vacciner er grundigt testet og godkendt af sundhedsmyndigheder, før de tages i brug. De gennemgår omfattende kliniske forsøg for at sikre, at de er sikre og effektive. Bivirkninger ved vacciner er generelt milde og forbigående, som f.eks. smerte eller rødme på injektionsstedet. Alvorlige bivirkninger er meget sjældne. Fordelene ved vaccination opvejer langt de få risici. Sundhedsmyndighederne overvåger løbende vaccinesikkerheden og offentliggør regelmæssigt opdaterede sikkerhedsdata.
kan man blive syg af at blive vaccineret?
Nej, du kan ikke blive syg af at blive vaccineret. Vaccinationer indeholder svækkede eller dræbte virus eller bakterier, som ikke kan forårsage sygdom. Nogle mennesker kan opleve milde bivirkninger som ømhed, rødme eller hævelse ved injektionsstedet, eller let feber og træthed. Dette er tegn på, at immunforsvaret arbejder, og er ikke tegn på sygdom. Alvorlige bivirkninger er meget sjældne. Fordelene ved at blive vaccineret, som beskyttelse mod alvorlig sygdom, opvejer langt de små risici.
hvad sker der, hvis man ikke bliver vaccineret?
Hvis man vælger ikke at lade sig vaccinere, er der en øget risiko for at blive smittet med sygdommen, som vaccinen beskytter imod. Uden vaccination kan man få alvorlige symptomer og i værste fald havne på hospitalet. Derudover kan man også risikere at smitte andre, som måske ikke kan blive vaccineret af sundhedsmæssige årsager. Det er derfor vigtigt at overveje de potentielle konsekvenser, før man træffer en beslutning om ikke at lade sig vaccinere.
hvordan foregår en vaccination?
En vaccination foregår typisk ved, at en sundhedsfaglig person, som regel en sygeplejerske eller læge, giver en lille indsprøjtning i overarmen eller låret. Selve indsprøjtningen er hurtig og gør kun lidt ondt. Efter vaccinationen kan der forekomme let rødme, hævelse eller ømhed på injektionsstedet, hvilket er helt normalt. Nogle mennesker oplever også let feber eller træthed i dagene efter, men disse symptomer er milde og forsvinder hurtigt. Vaccinen indeholder et svækket eller dræbt virus, som får immunforsvaret til at danne antistoffer, så kroppen er bedre rustet til at bekæmpe sygdommen, hvis man skulle blive smittet.
hvor kan jeg få mere information om vaccination?
Du kan finde mere information om vaccination på hjemmesiden for Sundhedsstyrelsen. Her kan du læse om de forskellige vacciner, deres virkning og sikkerhed. Du kan også finde svar på ofte stillede spørgsmål om vaccination. Derudover kan du kontakte din praktiserende læge, som kan rådgive dig om, hvilke vacciner der kan være relevante for dig.